כתבה זו נמצאה בארכיון נוצץ  |  לעמוד הראשי של נוצץ לחץ כאן
 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון
איך שינתה מלחמת המפרץ את היחס לכסף וללאומיות.

איך שינתה מלחמת המפרץ את היחס לכסף וללאומיות.
תאריך הכתבה: 19/07/2001



המלחמה, מלחמת המפרץ, הגדירה לראשונה את הסוסיאטי הישראלית והביאה לפירסום רשימות שמיות. עד כמה שהדברים יישמעו מוזרים, הרי מלחמת המפרץ הביאה לכך שנתחמו תחומים מוגדרים ואנשים שוייכו ברשימות שמיות שהתפרסמו בכלי התיקשורת, למעמדות כלכליים גבוהים. הפחד הוציא לאור את המעמדות שיכלו להרשות לעצמם להחליף מיקום גיאוגרפי ממקומם הרגיל למקום נוצץ אחר.
פרט לטילים, הגדרת פחד, הגדרת פגיעות ועוד הביאה מלחמת המפרץ בפעם הראשונה בהסטוריה החברתית המודרנית של ישראל להגדרת תחומים ברורים של המעמדות הכלכליים של ישראל. ראשיתה של ההגדרה החברתית לא הייתה במודע. אבל שרשרת האירועים, והתארכותה של המלחמה המוזרה הזאת יצרו תחומים חברתיים ברורים. הממון הפך למפריד ולקובע את מעמדך החברתי ואת חשיבותך. מלחמת המפרץ, המלחמה של הטילים, הכי מסוכנת, אבל הכי לא מלחמתית של ישראל הגדירה במדוייק ובפעם הראשונה למי היה די כסף לנסוע לחו"ל, למי היה די כסף לעזוב את תל אביב ולאן. עיתונות התקופה הייתה מלאה ברשימות של ישראלים שירדו למשל לאילת והפכו שם לפליטים דה לוקס.
התיקשורת סייעה רבות לאותו שיוך מעמדי. לא רק שהיא לא יצאה נגד פליטי הממון, היא דיווחה על תענוגותיהם, חיי החברה הבינלאומיים שלהם. התיקשורת פירסמה מידי יום רשימות של הבורחים מתל אביב ולאן נסעו.
לא הייתה בושה. אנשים שנימנו על פליטי הלוקסוס, העירו למערכות וביקשו תיקון עובדה, אם טעית בציון המקום אליו נימלטו מאימת הטילים.
ג'ודי ניר מוזס , מיורשי האימפריה של ידעות אחרונות, עיתונאית מליונרית רבת השפעה ובעלת עברית סחבקית שהפכה לסמל לעוצמה כלכלית ותיקשורתית, יצאה ללונדון והתחככה עם אלכס גלעדי. התיקשורת דיווחה עליה כגיבורה. קבוצה מתחרה אחרת של אילי תיקשורת ידועי שם עברה בזמן המלחמה מדירותיהם הנוחות להתגורר במלון קינג דויד בירושלים. המחיר היומי עבור חדר או סוויטה היו בשמיים. העשירים שילמו. התיקשורת דיווחה. לא היו גינויים.
אהרון דוברת אז מבכירי הכלכלה והמשק, עבר ר גם הוא עם בת זוגו מירי להתגורר באותו מלון. רבים מאלה המתגורררים במלון קינג דויד בירושלים, לא נהגו. הם הגיעו כל בוקר עם נהג פרטי או במונית מיוחדת מירושלים לתל אביב, ואחר הצהריים נסעו בכיוון הפוך.
רוברט מקסוול היה אז מלך נערץ. על הסטיקרים שנשארו דבוקים על המכוניות של המעמד הבינוני ומטה שניתקע בפקקים היה כתוב: מקסוול קנה אותי. מקסוול היה אז בעלי מעריב. הוא היה נערץ. רק אחר כך התברר כמה הוא היה מלך עירום. עופר נמרודי הגיע אחריו.
המחשבה של ונישמרתם נפשותכם, והיצלתם את עורכם, הייתה השלטת. אם בעבר היתה לישראליות גאוות יחידה מקומית שהתבטאה בהטבעת המשפט המפורסם של יצחק רבין שכינה את היורדים מהארץ, "נפולת של נמושות" באה מלחמת המפרץ, שינתה ערכים, והפכה את הישראלים לשומרי נפשם.
מלחמת המפרץ הביאה גם את עידן הבינלאומיות לפרובינציליות הישראלית. פתאום רשתות חדשות בינלאומיות הפכו לחשובות. הסכנה פתחה את ישראל לעולם, ואת העולם לישראל ברמות לא מוכרות. החל עידן התיקשורת בזמן אמיתי.
המלחמה ניראתה והצטלמה יפה בסי אן אן, היא גם צילמה לראשונה את נופשי המלחמה והיא תחמה ותיעדה אותנו באופן מעמדי. רשימות אלה שיכולים להרשות לעצמם חיים אחרים, לפי בחירה, הפכו להווי ישראלי מקובל.
בפעם הראשונה תפסו אצלינו, שאין לממון ריח או צבע של מוסריות. תפסו שבעלי הממון בישראל, כמו בשאר העולם, יכולים להרשות לעצמם להינצל. משפחות עם עסקים בינלאומיים , עם רכוש בחו"ל וכד' יצאו לחו"ל. בשבועות הראשונים של מלחמת המפרץ, אי אפשר היה להשיג בישראל כרטיסי טיסה רגילים לחו"ל. מספר הטיסות הזרות צומצם, והיוצאים רכשו כרטיסי טיסה במחלקות ראשונות או במחלקות עסקים.
רובם היו אנשים עשירים ומפורסמים.


 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון   | חזרה לעמוד הראשי