כתבה זו נמצאה בארכיון נוצץ  |  לעמוד הראשי של נוצץ לחץ כאן
 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון
בעכו העתיקה חשפו אולמות ומנהרות סודיים. המצודה יפה ומושכת מאי פעם. פתחו לציבור גם את כלא עכו. מקום מצמרר. מה יש לראות בעכו העתיקה?

בעכו העתיקה חשפו אולמות ומנהרות סודיים. המצודה יפה ומושכת מאי פעם. פתחו לציבור גם את כלא עכו. מקום מצמרר. מה יש לראות בעכו העתיקה?
תאריך הכתבה: 01/03/2005




מאת לאה אתגר.

בסיור עיתונאים שערך משרד התיירות בעיר עכו העתיקה נרשמו מספר חידושים:

1. שוחזרו חצר בית הסוהר וחדר ההוצאה להורג:
נחשפה בשלמותה חצר בית הכלא בעכו, שם טיילו הנידונים למוות, וכן שוחזר חדר ההוצאה לגרדום של גיבורי המחתרות בזמן השלטון הבריטי. החדר ששוחזר וניפתח לציבור מכיל את עמוד התלייה שעליו חבל. מכיל רצפת עץ שנפתחה תחת רגלי הנידונים האומללים, ועל הקירות תלויים צילומי כל גיבורי המחתרות ולוחמי החירות שהוצאו להורג לפני הקמת המדינה. במקום מתוכנן לקום מוזיאון לאסירי המחתרות. הביקור בחדר הגרדום הוא קטע מרגש ומצמרר בהסטוריית השחרור של ארץ ישראל. שווה ביקור.

מבט מחצר הכלא למעלה עד למצודה למטה. צילם קובי פינקלר. גם בהקלקת הגדלה


2. חשיפות חדשות במצודה:
המצודה הצלבנית בעכו הפכה לאחר שנוקתה ונחשפה למבוך ענקי של אולמות מרהיבים ומקוריים, של חצרות מרובעות, של מנהרות וכוכים מרתקים.
הסיור במצודה מעניין מאד ובעל ערך אוניברסלי לכל אומות העולם. עכו העתיקה הוכרה בשנה שעברה על ידי אונסקו כעיר לשימור על פי האמנה להגנה על מורשת התרבות העולמית.
במהלך השנה שעברה הורחב המסלול התיירותי הפתוח לציבור במצודה הצלבנית בעכו. בחפירות, בחיזוקים ובחשיפות שונות הושקעו בשנה האחרונה כארבעים מליון שקלים. הרוח החיה בחשיפה ובעבודה היא החברה לפיתוח עכו העתיקה בראשותו של דודו הררי.
טלפונים להזמנות סיורים ולאינפורמציה: 9956700 04
מה יש לראות? - אולמות חדשים שלמים נחשפו בחפירות שנערכו במצודה ההוספיטלרית. אולמות אלה צורפו לאולמות האבירים המוכרים לציבור וביחד הם הופכים לקומפלקס מרתק לסיורים ולמופעי אמנות. בתחתית האולמות הונחו מערכות ניקוז ומיזוג מודרניות שבאו להחליף מערכות עותומניות עתיקות. המערכות העותומניות בנויות על מערכות ביזנטיות עתיקות, כך שכל חשיפה היא פאזל ארכיטקטוני וארכיאולוגי מעניין.
כן נחשפו קטעים לא מוכרים במנהרת הטמפלרים שנפתחה לסיורים. המינהרה החדשה מובילה עד לאתר חאן אל עומדן.

מנהרת הטמפלרים נפתחה לסיורים. גם בהקלקת הגדלה

אולמות חדשים שלמים נחשפו בחפירות שנערכו במצודה ההוספיטלרית. גם בהקלקת הגדלה


3. בסמוך ניתן לבקר במוזיאון אבשלום עוקשי בו מוצגת תערוכת עשור לפתיחתו.

4. כן מומלץ לבקר בבית המרחץ הטורקי. שם מוצג מופע קולנועי יפהפה ששמו "סיפורו של הבלן האחרון". המופע מושקע ומשעשע.

5. נפתח קו שייט סביב חומות העיר העתיקה ובקרוב יתחיל קו שייט בין עכו העתיקה לחיפה. השייט מתבצע על ידי חברת "נ.א. חורי" מעכו שמפעילה את אניית השייט הגדולה ביותר בעיר ושמה: "מלכת עכו". השתתפתי בשייט לילי. מרתק. להזמנות בטלפון 9913890 04

עכו, שיט מסביב לחומות, גם בהקלקת הגדלה



6. המלון היחיד בעיר עכו הוא מלון חוף התמרים, טלפון 9877788 04
בימים אלה מציע המלון מחירים מיוחדים לסופשבוע הכוללים גם כרטיסי כניסה חינם למופע חדש המועלה באולמות המשוחזרים של המצודה וניקרא "חם שישי" המופע, בעל גוון בינלאומי, זוכה להצלחה רבה.
למזמינים ישירות במלון סופשבוע, שני לילות, מחמישי עד מוצ"ש מוצעים בנוסף לכרטיסי כניסה זוגית בכל ערב לאחד ממופעי "חם שישי" גם ארוחת ערב חינם ו-15 אחוז הנחה על טיפולי הספא.
במלון שטחי דשא נירחבים הנוגעים בשפת הים. יש שתי בריכות גדולות, פתוחה ומקורה, ושפע חוגים ופעילויות ספורט שכן המלון משמש גם כ"קאנטרי קלאב" בעכו.
השתתפתי בארוחת צהריים חגיגית במלון. הארוחה הצטיינה במזנוני ענק משופעים בכל סוגי הסלטים והבשרים. היו כמויות נדיבות ומזנונים אסתטיים.

7. חיים פלטנר על המופע "חם ששי"
מיזם התרבות "חם ששי בעתיקה" אמור להפיח רוח חיים באולמות האבירים ולהרחיב את אחיזתה של עכו במפת התרבות של ישראל. עד כה, זכתה עכו למוניטין בזכות הפסטיבל שנערך בה אחת לשנה. מיזם "חם ששי בעתיקה", אמור להפוך אותה למוקד תרבותי בכל ימות השנה. בשלושת החודשים הראשונים יתקיים הפרויקט במתכונת ניסיוניות ואם יצליח, יהפוך לתכנית של קבע, שתתקיים בכל ימות השנה בימים חמישי ושישי. היזמים והמארגנים: החברה לפיתוח עכו העתיקה ומשרד התיירות, בשיתוף עם תיאטרון עכו, צמד הנגנים חגית רוזמרין וגיל בוהדאנה וארגונים ואמנים שונים מכל רחבי הארץ.
בערב הפתיחה, יכולנו לחזות במקצת מן האירועים המזומנים לאורחים. האירוע עצמו נערך באחד מאולמות האבירים, שכונה בעבר קריפטה, אולם באחרונה התברר, כי שימש דווקא חדר אוכל לצלבנים. הישיבה באולם המקושת, הבנוי בסגנון גותי עתיק, מואר בזרקורים מודרניים בתוספת של נרות, היא חוויה בפני עצמה. את האירוע הנחתה השחקנית והמחזאית המחוננת סמדר יערון, שהופיעה בדמות אשה קשישה והכריזה בקול גדול לתשואות הקהל, כי עכו מתעוררת וימות המשיח הגיעו לעיר בת 5000 השנה. בחלק האמנותי יכולנו לחזות ולהאזין לצמד הנגנים חגית רוזמרין וגיל בוהדאנה שהובילו אותנו עם החלילים שלהם למסע מוסיקלי סביב העולם, ולאחר מכן נגנו על כלים לא מקובלים כמו צינורות או משקופים. עכו, עיר מעורבת, בה חיים בצוותא יהודים וערבים,איננה מתעלמת מסוגיות ובעיות הכרוכות בחיים האלה. ועל כך יעיד המערכון סווטלנה כוכב הצפון, דו שיח אקטואלי בין חאלד פועל הבניין, הרואה עצמו כמי שבנה את המדינה, לבין סווטלנה, החיילת שעלתה לא מכבר מרוסיה. קטע מוסיקלי בסגנון דרום אמריקני של להקת "מאצ'ו פיצ'ו" ומופע סטנד אפ נכללו אף הם בתכנית הערב. בשל השעה המאוחרת נאלצנו לעזוב לתל אביב עוד לפני סיום התכנית. בדרכנו לאוטובוס עברנו בסמוך לבית קפה חדש שיפעל במתחם במתכונת "קפה- תיאטרון", ובו יתקיימו מדי חמישי בערב מופעי סטנד אפ. אכן, משהו קורה בעכו ובאולמות האבירים, שמאות שנים היו מוסתרים מתחת לערימות עפר ואשפה.



 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון   | חזרה לעמוד הראשי