כתבה זו נמצאה בארכיון נוצץ  |  לעמוד הראשי של נוצץ לחץ כאן
 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון
מה כדאי לראות בכרמל: השקנאים שבפארק הדייג במעין צבי. שדות ישראל בכרם מהר"ל. חוות מקורה ובית הבד. מלון ניר עציון. עוספיה ואירוח דרוזי. שמן בגבעת עדה ועוד.

מה כדאי לראות בכרמל: השקנאים שבפארק הדייג במעין צבי. שדות ישראל בכרם מהר"ל. חוות מקורה ובית הבד. מלון ניר עציון. עוספיה ואירוח דרוזי. שמן בגבעת עדה ועוד.
תאריך הכתבה: 26/11/2004



מאת חיים פלטנר:
פארק הדיג במעין צבי הוא התחנה הראשונה בסיור: קדמו את פנינו להקות של אנפות, חסידות ושקנאים שמדי פעם צללו לבריכות הדגים כדי להשלים את ארוחת הבוקר. הפארק, בניהולו של עופר שנער, מציע לכל בני המשפחה שפע של בילויים: דיג בבריכות תמורת 20 ש"ח לקילו דגים, שיט בבריכות, טיולי חמורים, סדנאות יצירה, מתנפחים לילדים, גשר חבלים ופינת חי. באתר מצויה גם טחנת קמח משוחזרת ולצידה טאבון לאפיית מאפי בצק שונים. את שלל הדגים, שתצליחו להעלות בחכתכם, ניתן לטגן במטבח שבאתר. דמי כניסה בסופי שבוע ובתקופת החופשות- 20 ש"ח למבוגר ו-30 ₪ לילד. במהלך הסיור בפארק ניתן לצפות במאות שקנאים שנאספו באחת הבריכות, שבה פוזרו גם פגרי דגים, כדי למשוך אליהם את השקנאים. זוהי הבריכה "שהוקרבה" על ידי הדייגים, כדי להקטין את נזקי השקנאים בשאר בריכות הדגים. כדאי לזכור, כי השקנאי אוכל עד קילו וחצי דגים ליום ופגיעתן של הציפורים האלה בענף הדיג קשה. אגב, במהלך התצפיות בבעלי הכנף השונים שבפארק, התברר לנו, כי מדי שנה חולפות בשמי ארצנו כ-500 מיליון ציפורים!
התחנה הבאה בדרכנו – מרכז המבקרים ב"שדות ישראל", השוכן במושב כרם מהר"ל, שבהרי הכרמל. למושב מגיעים דרך כביש מספר 4 ושמונה קילומטרים צפונה מצומת זיכרון יעקב פונים ימינה (מזרחה) לכרם מהר"ל. חברת "שדות ישראל" עוסקת בין השאר בייבוש ושימור פרחים,לשוק המקומי ולייצוא והתוצאה מרהיבה. בנוסף לכך מתקיימות במקום סדנאות יצירה מקוריות על טוהרת חומרים מן הטבע: הכנת חמסות וכדי פרחים (פעילות לילדים), הכנת שרשרות של פירות ופרחים, בניית כדורי פרחים, סידור פרחים ועוד. עיקר גאוותו של המייסד ובעל החברה צבי ליבנה, חבר המושב, על ה"שדה" שהקים בסמוך למפעל. ה"שדה" הוא למעשה גן מרהיב גדוש בצמחי ארץ ישראל ולצדם שורה של מיתקנים, שביניהם צריכה לעבור הקבוצה, או המשפחה, תוך פתרון בעיות שונות המחייבות עבודת צוות. “זוהי מעבדה אנושית וחוויה משפחתית, שבה כל אחד מתמודד עם משימות ואתגרים"- מפרט ליבנה. המקום משמש גם לאירועים שונים והביקור הקצר ב"שדות ישראל" משאיר טעם של עוד.
נסיעה של כמה דקות מביאה אותנו לעמק קסום, בלב הכרמל, שבו שוכנת חוות מקורה, המתמחה בחקלאות אורגנית. בחווה מטעים של עצי פרי שונים ובהם גם עצי זית, שהזיתים שלהם משמשים לייצור שמן זית בבית בד חדיש. במקום פגשנו את בעלי המקום ארנה וגיא רילוב {הסבא של הסבא שלו היה יואל משה סלומון המפורסם, ממקימי פתח תקווה). השמן שמייצרים השניים טעים ולא הפסקנו לטבול בו נתחי פיתות טריות,המוגשות למבקרים. במקום אפשר גם לקנות מוצרים נוספים על בסיס שמן זית כמו סבונים ותמרוקים. הימים הם ימי המסיק ומבקרים במקום יכולים לחזות מקרוב בתהליך אצירת השמן בבית הבד. בסמוך, הקימה קבוצת אנשי עסקים לפני כ-4 שנים יקב חדש, "אמפורה" שמו, המתמחה בעיקר בייצור יינות מסוג קברנה ומרלו. החווה והעמק שהיא שוכנת בתוכו, יכולים לשמש אתר טיולים מהנה למשפחות וכן לטיילים המבקשים לטפס על ההרים. בית הבד פתוח למבקרים בימי ששי ושבת, ביקורים בימי חול יש לתאם מראש.
מחוות מקורה אנו מעפילים בכביש המוליך לכיוון הכפר הדרוזי עוספייה, כשבדרך אנו עוצרים לחנייה קצרה במלון ניר עציון, שבבעלות המושב הדתי ניר עציון. המלון, המיועד בעיקר לאוכלוסייה הדתית, מאכלס מדי פעם גם קבוצות של נופשים ואורחים, שאינם שומרי מסורת, המשתתפים באירועים שונים הנערכים במקום.מן החדרים נשקף נוף מרהיב- חוף הים במערב והרי הכרמל בשאר רוחות השמיים. בעוספייה כבר ממתינה לנו ארוחת צהרים דשנה, שהכינה המשפחה הדרוזית המארחת אותנו בחדר האורחים, "המדאפה" שלה. הארוחה כוללת את מיטב מעדני המטבח הדרוזי- פיתות דרוזיות עם זעתר, מוחמר (פיתה עם פלפל מתוק מיובש), קישואים ממולאים, עלי גפן, מנזלה (תבשיל חומוס וחצילים), מנסף עוף ( עוף ממולא באורז, איטריות וצנובר), כופתא בטחינה (קבב כבש בטחינה), חומוס וסלטים נוספים, שתייה קלה ולקינוח כמובן בקלאווה מתוקה וספלוני קפה שחור, על פי מיטב המסורת המזרחית. לידיעת שומרי המסורת- כל האוכל כשר לחלוטין בהכשר של הרבנות בחיפה. בחאפלה הדרוזית השתלבו גם נאדר וכרים, שהנעימו את זמננו בשירה ובנגינה על עוד ודרבוקה. האירוח בעוספייה נעשה במסגרת פרוייקט "אל הכרמל", פרוייקט תיירותי שנועד לפתח את ענף התיירות באזור ולקרב את העדה הדרוזית ומנהגיה לאוכלוסייה היהודית.
לאחר סיור קצר ברחובות עוספייה והסבר על האתרים השונים בישוב, יצאנו לתחנה האחרונה בסיור-מרכז מבקרים חדש לייצור שמן זית בגבעת עדה, הקרוי "עץ השדה". ארבעה אחים, דור רביעי במושבה, חברו והקימו את בית הבד, שהשנה החל לשווק את הבקבוקים הראשונים של שמן הזית מתוצרתו. גם כאן, כמו במקומות אחרים, בצד חוויית הקנייה, מזומנים למבקרים אתרים רבים לטיולים בסביבה.
פארק הדיג במעין צבי- טל. 04-6391603
"שדות ישראל" בכרם מהר"ל- טל. 04-9841758
בית הבד ויקב "אמפורה" בחוות מקורה- 04-9840580, 054-4330606
"אל הכרמל" בעוספייה- טל. 04-8390125, 052-4535100
מרכז המבקרים "עץ השדה" בגבעת עדה 6288306 - 04



 כתבה הבאה  | כתבה הקודמת  | חזרה לארכיון   | חזרה לעמוד הראשי